Return to site

De eerste dag in Kampala

Vroeg in de ochtend worden we opgehaald door de ‘local coordinator’ van Doingoood hier in Kampala om wat praktische zaken te regelen en ook wat meer informatie te krijgen over de projecten waar we gaan werken de komende zes weken. We mogen ook al gelijk kennis maken met de kinderen in de opvang waar we vlak naast verblijven die absoluut niet verlegen zijn en ons aan de hand een rondleiding door het huis hebben gegeven. We horen snel daarna dat dit de meest kwetsbare kinderen zijn waarvan in sommige gevallen de ouders niet meer in beeld zijn, of waarvan de moeder zelfs voor Oegandese begrippen te jong is om voor haar kind te kunnen zorgen. Dit kan zijn om financiële redenen, of omdat ze geen vangnet meer hebben doordat ze uit schaamte zijn verstoten door hun familie. Omdat de ‘caregivers’ hier vaak shifts draaien van 48 uur kunnen ze vaak alleen de primaire zorg geven en is het belangrijk dat de vrijwilligers ze de tijd, liefde en aandacht geven die deze kinderen zo hard nodig hebben. Maar omdat wij er tijdelijk zijn is het ook goed om juist de caregivers te ontlasten zodat de kinderen beter aan ze kunnen hechten. Door vooral groepsactiviteiten te doen, en zo min mogelijk 1-op-1 activiteiten te doen, vermijd je zoveel mogelijk het vergroten van de hechtingsproblematiek bij deze kinderen.

Vervolgens gaan we met de auto naar de stad om een Oegandese sim-kaart en boodschappen te halen. We krijgen te horen dat vandaag (zondag) de rustigste dag van de week is qua verkeer en worden zelfs dan nog een paar keer bijna aangereden. De belangrijkste verkeersregel is dat wie als eerste het kruispunt bereikt voorrang krijgt. Eenmaal veilig aangekomen bij de supermarkt vallen de prijzen erg tegen, 18.000 UGX (5 EUR) voor een klein potje pastasaus en 13.000 UGX (3.50 EUR) voor een pak cornflakes. Dit schijnt voor een deel te maken te hebben met de ongunstige koers van de Oegandese shilling en het feit dat er veel geïmporteerd moet worden. We zullen toch wat zuiniger aan moeten doen dan we van tevoren dachten.

In tegenstelling tot de mail die we jullie ver voor ons vertrek stuurden ga ik toch op een ander project werken dan ik in eerste instantie had gedacht. Dit project is een dagbestedingsprogramma voor kinderen uit de sloppenwijken van Kampala waar ze basale lesjes wiskunde en Engels krijgen, maar waar ook sport- en spelactiviteiten met ze gedaan worden. Dit alles om ze voor te bereiden op het naar school gaan later in hun leven. Het is fijn om te horen dat ze zo dankbaar zijn dat er een man komt werken, omdat het normaal gesproken vooral vrouwen zijn die er komen werken en de kinderen vaak behoefte hebben aan een mannelijk rolmodel. Hun beeld van mannen is soms vrij negatief en ze hebben vaak geen goed voorbeeld gekregen thuis. We zijn dankbaar dat we dit mogen doen en we laten de indrukken de eerste dagen op ons inwerken. We houden jullie op de hoogte.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly